Labour Day nimistä päivää vietetään Kanadassa sekä Yhdysvalloissa aina syyskuun ensimmäisenä maanantaina. Alunperin sen tarkoitus oli antaa työläisille mahdollisuus kampanjoida parempien työolojen tai palkan puolesta. Nykyisin päivä merkitsee useimmiten vain pidennettyä viikonloppua eli siis yhtä ekstravapaapäivää töistä.

Historia

Labour Dayn juuret ulottuvat 1872 vuoteen, jolloin Torontossa järjestettiin ensimmäisen kerran mielenosoitus työläisten oikeuksien puolesta. Mielenosoituksen tarkoitus oli vapauttaa 24 vangittua "aktivistia" jotka olivat kampanjoineet 9 tunnin työpäivien puolesta. Tuohon aikaan ammattiyhdistysliikkeet olivat vielä laittomia ja kaikenlainen työläisten oikeuksien kampanjointi nähtiin rikollisena ja liiketoimintaa haittaavana. "Toronto Trades Assembly" oli kuitenkin kasvanut huomattavaksi yhdistykseksi ja rohkaisi työläisiä muodostamaan ammattiyhdistyksiä ja puuttumaan työläisiin kohdistuviin epäoikeudenmukaisuuksiin. Mielenosoitus sai laajaa julkista huomiota ja ihmiset osoittivat sille tukensa. Viranomaiset eivät voineet enää kieltää ammattiyhdistysliikkeiden tärkeää roolia Kanadalaisessa yhteiskunnassa. Muutamaa kuukautta myöhemmin myös Ottawassa järjestettiin samankaltainen mielenosoitus joka kulki Kanadan pääministerin talon ohitse. Tuolloin pääministerinä toiminut Sir John Macdonal lupasi kumota kaikki ammattiyhdistysliikkeiden perustamista vastustavat lait. Tämä kaikki tapahtui samana vuonna ja johti Kanadalaisen työläiskongressin syntymiseen vuonna 1883.

Alunperin Labour Dayta eli työläisten päivää vietettiin keväällä mutta 1894 se siirrettiin syksylle. Samankaltaista työläisten päivää vietetään myös Yhdysvalloissa. Kanadalaiset ammattiyhdistysliikkeet ovat ylpeitä että Labour Day sai alkunsa heidän ponnisteluistaan kohti parempia työoloja ja oikeuksia. Monissa muissakin maissa vietetään työläisten päivää, kuten Suomessa juhlitaan toukokuun 1. päivänä vappua.

Nykyisin

Nykyisin monet Kanadalaiset lähtevät viimeisille kesäreissuilleen juuri Labour Day viikonloppuna. Monet Kanadalaiset omistavat kesämökin järven rannalta. Täällä ei kuitenkaan ikinä kuule kutsuttavan kesämökkiä cottage sanalla vaan ihmiset käyttävät termiä "summer camp". Ihmiset viettävät myös pidennettynä viikonloppuna paljon aikaa perheensä ja ystäviensä parissa, käyvät piknikeillä, festivaaleilla ja räjäyttelevät ilotulituksia. Lapsille ja nuorille Labour Day merkitsee viimeistä kesälomapää ennen koulun alkua.

Kanadalaiset jalkapallofanit käyttävät suuren osan pitkästä viikonlopustaan katsomalla Labour Day Classic jalkapallopelejä joko livenä tai televisiosta. Labour Day Classics pelit sisältävät kolme peliä jotka pelataan Kanadan jalkapalloliigan parhaimpien joukkueiden kesken. 

Maanantaina Labour Dayn aikaan monet virastot, kaupat ja järjestöt sulkevat ovensa koko päiväksi. Koulut ovat myöskin suljettuna.

 

- Emmi