Viimeisten viikkojen aikana olen päässyt osallistumaan kaatumisenehkäisy-kurssille joka järjestetään täällä Finlandia Villagella. Kurssi kestää 12 viikkoa ja osallistujat ovat talon ulkopuolisia omissa kodeissaan asuvia heikkokuntoisia vanhuksia. Kurssitapaamisia järjestetään joka tiistai ja torstai ja harjoitukset kestävät tunnin verran kerrallaan. Lisäksi tiistain harjotusten jälkeen ohjelmassa on aina jokin hyvinvointiin ja terveyteen liittyvä luento.

Kurssia ohjaavat yhteistyössä fysioterapeutti, toimintaterapeutti ja sairaanhoitaja. Vastaavanlaista kurssia on järjestetty samalla kaavalla jo useampina vuosina, mutta nyt se järjestetään ensimmäistä kertaa Finlandia Villagen tiloissa. Syyskuun loppupuolella myös Finlandia Villagen omille asukkaille alkaa kaatumisenehkäisy-kurssi.

Kaksi kertaa viikossa järjestettävät harjoitukset toteutuvat aina samalla kaavalla. Ensin noin vartin mittainen lämmittely tuolijumpan avulla, sitten tanssitaan joko seisten tai istuen vapaasti musiikin tahdissa, venyttelyt tuolissa ja kuminauhan avulla lihaskuntoharjoitteita, jonka jälkeen siirrytään tasapainoharjotuksiin. Viikkojen edetessä pyritään siihen että osallistujien lihasvoima kasvaisi, tasapaino paranisi ja he rohkaistuisivat kävelemään "oikeaoppisesti". Aluksi harjoitukset toteutetaan suurimmalta osin tuolista käsin, mutta pikkuhiljaa edetään kohti sitä että kaikki harjoitteet toteutetaan seisten. Harjoituksissa on käyty läpi miten tuoliin istutaan ja miten sieltä noustaan oikeaoppisesti sekä tuettujen kävelyharjoitusten avulla on haettu oikeanlaista kävelytapaa. Vanhemmiten ikäihmiset alkavat helposti pelkäämään kävelyä ilman apuvälineitä ja heidän kävelynsä muuttuu "töpöttelyksi"; askel lyhenee eikä uskalleta varata painoa pitkäksi aikaa vain toisen jalan varaan.

Tasapainoon ja lihasvoimaan vaikuttavat monet asiat, joten kurssilla on tähän mennessä käyty läpi esimerkiksi nesteytyksen merkitystä. Luennoilla keskustellaan ja ohjaajat haastavat kuntoutujia itse miettimään asioita. Tulevina viikkoina kurssilla tullaan käsittelemään muun muassa kivun kanssa elämistä, reumaa, kodinmuutostyön tarpeita, ruokavaliota, apuvälineitä yms. On todella mielenkiintoista päästä osallistumaan kurssille ja olemaan "avustajana". Kurssin ohjaajana toimivan toimintaterapeutin kanssa sovin että lähden hänen mukaansa muutamana päivänä seuraamaan Kanadalaisen toimintaterapeutin työtä. Hän työskentelee vanhuspuolella erään Geriatrisen kuntoutusyksikön toimintaterapeuttina. En malta odottaa! Lisäksi tällä viikolla pääsen seuraamaan erään MIESPUOLISEN toimintaterapeutin työtä Finlandia Villagella. Hän käy satunnaisesti myös täällä meillä jos joku asukkaista on vailla jotakin apuvälinettä. Näistä lisää myöhemmin! :)

- Emmi