Heti Kanadaan saapuessa huomasimme paikallisten ihmisten ystävällisyyden ja avuliaisuuden. Taisimme jo mainita siitä kun yritimme Torontossa kartta kädessä mennä oikeaan suuntaan niin saman tien ihmiset tulivat kysymään tarvitsemmeko apua. Metroasemalla myös saimme monesta suunnasta apua, ettei ihan osattu valita että ketä kannattaa kuunella (:D). Ihmisten hyväntahtoisuus on hämmästyttävää, koska Suomessa ei ole tälläiseen totuttu. Vieraanvaraisuus on ihan eri tasolla. Torontossa hostit huolehtivat että meillä on varmasti kaikki mitä tarvitsemme ja osasivat vastata kysymyksiimme. Sudburyssä meistä huolehtii Finlandia kylän asukkaat, henkilökunta ja heidän perheet. Linja-auton kuljettajia voi pyytää pysähtymään itselle sopivaan paikkaan jos pysäkkiä ei ole järkevässä paikassa. Bussiyhtiön ohjeistuksen mukaan kuljettajaa voi pyytää pysähtymään kuuden jälkeen illalla muillekkin paikoille kuin pysäkeille, jotta matkustajat pääsevät mahdollisimman turvallisesti kotiin. Ohjeistuksesta huolimatta kuljettajat mielellään pysähtyy myös muulloinkin. Kuljettajat muutenkin osaavat asiakaspalvelun, koska kysyttäessä reittiä esimerkiksi kauppaan tulee selkeät ohjeet ja kuskit erikseen ilmoittavat millä pysäkillä tulee hypätä pois jos niin ollaan sovittu matkan alussa. 

image.jpg

Tosiaan tilasin uudet kengät tuonne New Sudbury Centressä olevaan Journeys kenkäkauppaan uudet kengät. Niillä ei ollu oikeen kokosia kenkiä niin ensin testasin myyjän kenkiä kun hänellä oli saman kokoinen jalka kuin mulla. Meiltä ei löydy paikallista puhelinnumeroa niin myyjä sitten lupas lähettää sähköpostia kun kengät on haettavissa. Asiakaspalvelu kohdallaan.

Ennen reissuun lähtöä ehkä pahin pelko oli mun onneton englanninkielen taito. En ole koskaan ollut hyvä puhumaan englantia mutta ymmärrän kyllä mitä puhutaan jos kuulen englantia. AMKn englannin kurssi oli ehkä lannistavin koskaan. Sen kurssin jälkeen päätin etten koskaan lähde reissuu ku en osaan puhua kieliä... Onneks muutin mieleni :D Suuri helpottava tekijä on ollut se että teen harjoittelua Finlandia villagessa, josta löytyy Suomea puhuvia työntekijöitä. Ennen reissua ollaan hoidettu asiat Suomeksi. Suurin osan Finlandian asukkaista , joiden kanssa työskentelen puhuu myös suomea. Englannin kielen puhuminen on ainakin itelle tosi väsyttävää, koska joutuu päässää koko ajan kääntämään mitä on sanomassa. Tosi hankala on itse sanoa kuinka hyvää tai huonoa englantia puhun mutta yleensä oon tullu ymmärretyksi. Ehkä tärkeintä on vaan puhua vaikka sanat onkin hukassa, koska sillain sen kielen oppii parhaiten.

-Juhis