Tällaisen uutisen löysin selatessani internettiä https://www.avivacommunityfund.org/ideas/acf32234 Alla osa artikkelista karkeasti suomennettuna...

Artikkelissa kerrotaan liikunnan terveysvaikutuksista kehoon ja mieleen. Ikääntyessä kehon lihasmassa vähenee sekä notkeus, lihasvoima ja nivelten liikelaajuudet heikkenevät. Sydämen ja keuhkojen toiminta kiihtyy, joka taas vaikuttaa muualle kehoon negatiivisesti.  Ikääntynyt on suuremmassa riskissä sairastua erilaisiin kroonisiin sairauksiin. Kävely, tanssiminen, venyttely, voiman kehittäminen ja pelien pelaaminen kaikki vaativat fyysistä toimintakykyä ja hidastavat ikääntymisen vaikutuksia.

Liikkuva ikääntynyt henkilö kokee positiivisia muutoksia kehossaan. Insuliiniherkkyys ja verensokeritasot tasapainottuvat, kehon rasvavarastot vähenevät, verenpaine alenee ja sydämen toiminta voimistuu. Verisuonet alkavat rakentaa rinnakkaisvaltimoita tukkeutuneiden verisuonten viereen, parantaen verenkiertoa sydämeen, aivoihin ja muihin sisäelimiin. Kehon sisäiset korjausmekanismit nopeutuvat ja immuunisysteemi voimistuu. Liikunnan lisäämisellä arkeen voidaan vaikuttaa positiivisesti myös kognitioon, tunne-elämään ja sosiaalisin suhteisiin.

Finlandia Sisu Säätiö uskoo, että missä tahansa vaiheessa elämää ohjatut liikunta ja hyvinvointi -ryhmät parantavat ihmisten elämänlaatua ja tuovat lisää positiivista yhteisöllisyyttä ja sosiaalista yhdessäoloa niin Finlandia Kylään kuin kaupungin veteraaneille ja Sudburyn senioriyhteisölle.

Kuten jo aivan harjoittelun alkupuolella tänne blogiin kirjoittelin, Sisu Säätiö on saanut varainkeruun ja lahjoitusten avulla perustettua "The Finlandia Sisu Seniors' Fitness and Wellness Centre" salin tänne Finlandia Kylään. "Keskus/sali" on ainoa laatuaan Pohjois-Ontariossa. Se tarjoaa terveys-, hyvinvointi- ja liikuntapalveluita Sudburyn ikääntyvälle väestölle. Salilta löytyy erityisvälineitä kunnon ylläpitöön ja koulutettua henkilökuntaa opastamaan ja avustamaan liikuntaharjoittelussa. Myöhemmin suunnitelmissa on tarjota myös kävijöille terapiapalveluita (fysio- ja toimintaterapia).

Säätiö kerää yhä rahaa salia varten. Salille saatiin siis jo uudet suomalaiset hydrauliset HUR:in kuntosalilaitteet jotka on suunniteltu erityisesti ikääntyneitä varten. Yksi laite maksaa 5,000-6,000 dollaria, kaikkinensa laitteet maksoivat noin 50,000 dollaria. Jokainen salillakävijä varustetaan erityisellä rannekkeella joka rekisteröi harjoitukset ja neuvoo kuinka monta toistoa täytyy tehdä ja millä vastuksella.

Stay Strong. Live Long.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hienoja ajatuksia tosiaan ja mahtavaa että kehitetään vastaavanlaista toimintaa. Omasta mielestäni "keskuksen" perustaminen on vielä kuitenkin aivan puolitiessä. Esimerkiksi rannekkeita ei ole vielä saatu otettua käyttöön, vaikka laitteita voi jo omassa rauhassaan käyttää klo 8-20 välillä. Useat Finlandia Kylän asukkaat ovatkin jo löytäneet tiensä salille. Vanhat konkarikävijät käyvät totuttuun tapaan salilla, tuolijumpissa ja vesijumpissa. Mielenkiintoista seurata prosessia ja mitä kaikkea tänne kehitetään.

- Emmi