Ensimmäisen työviikon päätteeksi päätimme lähteä tutkailemaan Sudburyn keskustaa hieman tarkemmin. Viikonlopun sää lupaili hyvää joten suunnittelimme myös ulkoilua ja Finlandia kylän lähialueiden tutkailua. Lauantaiaamuna saimme avoautokyydin ohjaajaltani Bettyltä joka oli menossa markkinoille. Pyörimme markkinoilla jonkin aikaa ihmetellen paikallisten tilojen myymiä vihanneksia sekä liha- ja leipomotuotteita. Paikalla oli myös käsityökojuja ja turisti-info, josta nappasin mukaani esitteitä. Markkinoiden jälkeen Betty heitti meidät vielä Sudbury Shopping Centeriin, eli kaupungin isoimpaan ostoskeskukseen. Helteisestä ulkoilmasta olikin kiva päästä vilpoisaan ostoskeskukseen kiertelemään kauppoja.

Ostoskeskuksesta seikkailimme takaisin Finlandia kylälle paikallisbussin avulla. Ainakin sillä reissulla totesimme julkisen liikenteen toimivan, mutta bussien aikatauluja sai kyllä kysellä ihmisiltä koska mistään emme löytäneet taulua josta aikatauluja voisi katsella. Sudburyn keskusta ei ainakaan vielä näyttäytynyt mitenkään "hienolta" tai erityiseltä. Hyvin samanlaisia pömpeleitä, kauppoja ja bensa-asemia toistensa perään. Kaikki rakennettu samalla muotilla ja vähän sinne päin. Myös kaupungin taloustilanteesta kertoo jotain se, että tiet ovat kurjassa kunnossa ja kaupungin julkisten paikkojen viihtyvyyteen ei ole juurikaan panostettu. Vaikka kaupunki on siis karu ja hyvin teollisuusmainen, viihdymme ihan hyvin ja kaikki on tietysti vielä uutta ja jännää. Ihmiset täällä tekevät olomme kotoisaksi ja juuri siksi varmaan monet täällä asuvatkin. Kanadalaiset ovat avoimia ja puheliaita ja aina valmiita auttamaan. Kanadan kaunista luontoa löytyy myös mielin määrin, mutta nähdäkseen sitä luontoa on kaupungista ajettava ensin hieman kauemmaksi. Onneksemme pääsemme ensi viikolla vierailemaan Killarneyssä ja Manitoulin saarilla, joiden luontoa on kovasti kehuttu!

Lauantai-iltana päätimme lähteä jälleen käymään downtownilla bussilla. Aivan markkinapaikan vieressä järjestettäisiin olutfestivaalit joissa halusimme käydä. Paikka kuhisi ihmisiä, nuoria sekä vanhoja. 20 dollarin lipulla pääsimme sisään sekä saimme 5 tikettiä joilla sai maistella eri olutpanimoiden oluita. Itse en välitä oluista, enkä nytkään maistanut kuin muutamaa. Oluen ystäville tapahtuma tarjosi varmasti enemmän. Tapahtumassa nähtiin myös useita musiikkiesiintyjiä ja paikalla oli mahdollisuus syödä ulkona. Tapahtuman ilmapiiri oli mukava ja ihmiset hyväntuulisia - emmekä nähneet yhtään juopunutta ihmistä! (toisin kuin varmasti suomessa vastaavanlaisessa tapahtumassa näkisi...)

Sunnuntaina Sudburyn valtasi helleaalto ja ulkona oli lähes sietämätöntä olla. Niinpä suuntasimmekin läheiselle Moonlight Beachille, muutaman kilometrin päässä sijaitsevalla yleiselle uimarannalle. Aluksi etsimme uimarantaa jalan, joka osoittautuikin huonoksi ideaksi sillä lähdimme aivan väärään suuntaan eikä meillä ollut vettä mukana. Näimme kuitenkin kävelyllä erään "rikkaamman" asuinalueen tiluksia, sellaisia joita esimerkiksi amerikkalaisissa tv-sarjoissa näkee. Hyvin suureellisesti rakennettuja taloja, isoja autoja pihassa ja sadettimet suihkuttamassa pihanurmea. Palasimme Finlandia kylälle, saimme paremmat ohjeistukset rannalle ja hyppäsimme pyörien selkään. Rannalla oli kiitettävästi ihmisiä, kaikki tietenkin saapuneet paikalle autoillaan. Olimme ehkä ainoita jotka olivat saapuneet paikalle pyörillä. Aikamme kärvisteltyä auringossa päätimme lähteä takaisin "kotia päin". Vedessä näkyi uimareita ja vesi oli suhteellisen kirkasta, mutta emme siltikään lähteneet sekaan pulikoimaan.

Sunnuntai-iltana jaksoimme vielä osallistua Kristiinan (kulttuurikoordinaattori) jo aikuisen pojan, Stefanin, järjestämään pizzailtaan hieman kauempana kaupungilla. Näimme sielä myös hänen ystäviään ja oli mukava päästä taas hetkeksi pois "työympyröistä". Tuntuu tosi hienolta että meidät on otettu näin avosydämin vastaan. Erityisesti Stefan on käyttänyt aikaansa ja energiaansa tutustuttaessaan meidät kotikaupunkiinsa. Kutsuipa hän meidät myös mökilleen käymään ja suunnittelimme lisäksi seuraavalle viikonlopulle retkeä Manitoulin saarille.

- Emmi