Kohta onkin jo ensimmäinen työviikko ohitse Sudburyn Finlandia Villagessa! Aika on sujahtanut nopeasti ja pää on vieläkin hieman pyörällä kaikesta. Ensimmäisenä työpäivänämme Kristiina, Finlandia Villagen kulttuurikoordinaattori, esitteli meille tulevan työpaikkamme. Katsoimme myös Finlandia Villagesta tehdyn videon, jossa kerrottiin hieman paikan historiasta ja sen perustajajäsenistä. Työskentelemme Juha-Matin kanssa eri puolilla "kylää", minä palvelukodin ja vuokra-asuntojen puolella ja Juha-Matti hoivakodissa. Ensimmäinen viikko on sujunut orientoitumisen merkeissä ja olemme lähinnä tehteet "shadowingia" eli seuranneet eri työntekijöiden tekemistä vierestä. Minun ohjaajani, Finlandia Villagen kunto-ohjaaja/liikunnanohjaaja Betty, järjestää kylässä liikunnanohjausta ryhmille ja yksilöille. Olen ollut tästä innoissani, sillä pidän juuri liikuntaryhmien ja esim. tuolijumppien ohjaamisesta. Myös aiemmasta vesijumppaohjauskokemuksesta on täällä hyötyä, sillä Finlandia Villagen kellarikerroksesta löytyy uima-allas sekä saunaosasto! Pääsen siis suunnittelemaan ja ohjaaman vesijumppaa ja vesizumbaa! Mielessäni on myös uusia ideoita ja tapoja, kuinka liikuntaa voi ohjata vanhuksille vähän "uudemmalla", ehkä innostavammalla tavalla... Jää nähtäväksi miten suunnitelmani toimivat käytännössä. :D

Työnkuvamme tulee varmasti vaihtelemaan viikkojen kuluessa, mutta ainakin tällä hetkellä näyttäisi siltä että minä tulen ohjaamaan suurinta osaa liikuntaryhmistä. Ryhmissä ja yksilöohjauksissa käy hyvin erikuntoisia asukkaita, joten jumppaohjelmaa on suunniteltava sen mukaan. Itseäni kiinnostaa muutenkin ikääntyneiden fyysisen kunnon ylläpitäminen ja esimerkiksi kaatumisten ehkäiseminen, joten olen tyytyväinen että juuri Betty toimii ohjaajanani. Fyysisten liikuntaharjoitteiden lisäksi saan kuitenkin ohjata myös omia toimintaterapia-asiakkaita. Tulen todennäköisesti tekemään muutamalle omalle asiakkaalleni elämänhistoriaa, muistia ja toimintakykyä kartoittavia testejä ja haastatteluja. Näiden pohjalta toivon että pääsisin tekemään tavoitteellista terapiatyötä kyseisten asiakkaiden kanssa.

"Perustyön" lisäksi olen päässyt syöttämään vuodeosaston asukkaita Juha-Matin kanssa. Siitä saamme kerrytettyä ekstratunteja ja on tietenkin mukavaa olla jotenkin hyödyksi myös vuodeosaston puolella. Elokuun puolesta välistä eteenpäin veteraanikuntoutus tulee pitämään meidät molemmat opiskelijat kiireisinä. Suunnittelemme ja ohjaamme kaksi viikkoa kestävän veteraanikuntoutuksen, joten työtä riittää! Alamme myös jossain vaiheessa pitää kylän suomalaisille asukkaille Suomikerhoa, joka kokoontuu joka keskiviikkoiltaisin.

Täällä Finlandia Villagessa olemme aika mukavasti päässeet puhumaan sekä suomea että englantia! Suurinosa asukkaista alkaa olla jo englanninkieltä puhuvia, suomalaiset asukkaat poistuvat pikkuhiljaa samoin kuin suomenkieli heidän mukanaan... Suomalaiset asukkaat ovatkin silminnähden innoissaan meistä "suomioppilaista". On ollut mukava päästä kuuntelemaan asukkaiden erilaisia elämäntarinoita ja miten he ovat päätyneet juuri Sudburyyn.

Ensimmäisellä viikolla kävimme myös hieman tutustumassa pyörillä Sudburyn kaupunkiin. Täällä ei oikeastaan tunneta sanaa "pyöräilykulttuuri", vaan ainakin täkäläiset Kanadalaiset ovat autoilijakansaa henkeen ja vereen. Pyöräillessä ohitse pyyhältää toinen toisiaan suurempia maasturiautoja ja pickup lava-autoja. Onneksi meiltä löytyy pyöräilykypärät ja joidenkin teiden varsille on jo tehty pyöräkaistoja. Kävimme pyöräillen tarkastamassa missä elokuvateatteri sijaitsee ja TADAA elokuvateatterin aulasta löysimmekin ITG-tanssipeli-koneen josta olin todella innoissani! Vanhana tanssipelaajana aion siis vierailla elokuvateatterilla useamminkin, enkä pelkästään elokuvien takia vaan ihan päästäkseni kuntoilemaan tanssipelin avulla! :D

- Emmi