Matka Kanadaan alkoin periaatteessa jo viime helmi-maaliskuun aikoihin, kun postitimme hakupaperit CIMOn. CIMO on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen virasto, mikä edistää kansainvälistymistä monin eri tavoin. He koordinoi harjoittelu-, vaihto- ja apurahaohjelmia. CIMOn rahoituksesta suurin osa tulee EUlta ja Pohjoismaiden ministerineuvostolta. He jakoivatkin peräti 34 miljoonaa euroa apurahoja ja avustuksia vuonna 2014. Koulutuksen saralla heidän ohjelmat tukevat oppilaitosten kansainvälisiä yhteistyöhankkeita ja auttavat verkostoitumisessa. He luovat tilaisuuksia osaamisen ja asiantutijuuden kasvuun esimerkiksi oppilas-, opiskelija- ja opettajavaihdoilla. 

Tänne Sudburyn Finlandia Villageen on aina keväisin ja syksyisin haku. Keväällä täällä oli ollut kaikkiaan neljä opiskelijaa ja nyt syksyksi tänne valittiin vajaan 50 hakijan joukosta kaksi opiskelijaa. Sosiaali- ja terveydenhoitoalan ammattikorkekouluopiskelijat voivat hakea CIMOn kautta harjoitteluun Suomi-koteihin Kanadaan, Australiaan ja Venäjälle. Virasto maksaa maakohtaisesti apurahaa harjoitteluajalle. (Kantsii käydä kattoo tarkemmat määrät CIMOn sivuilta ;)). Meistä kumpikaan ei tarvinnut viisumia Kanadaan tullessa, koska sitä ei vaadita tietyn alan opiskelijoilta. Lääkärintarkastuksessa kuitenkin tulee käydä ja Suomen ainoa lääkäri, joka näitä tarkastuksia tekee löyty Helsingistä. Btw, se oli ainoa kerta kun nähtiin Emmin kanssa ennen reissua. Lääkäriin pitää ottaa passi mukaan, eikä sitä tosiaan kannata unohtaa kotia niinkun itellä kävi sillä sitten piti tehä vielä uusi reissu Lahdesta Helsinkiin.

CIMOn myöntämä apuraha riittää hyvin kustantamaan lennot ja lääkärintarkastuksen laskun (n.350e). Paluulentoja ei olla vielä ostettu mutta tänne suuntaan lentolippu oli n. 550e. Noiden jälkeen siitä jää vielä rahaa muuhunkin elämiseen.

CIMOssa meillä on yhteyshenkilö, jonka kanssa asioiminen on ollut saumatonta ja yhteistyö on pelannut. Siitä suuret kiitokset, koska varsinkin kun lähtee ensimmäistä kertaa reissuun niin toivottavaa on että asiat hoituu mutkattomasti. Sieltä on tullut hyvin vastauksia kysymyksiimme mitä esitimme ennen reissua.

Jos harjoittelu, vaihto-opiskelu tai työskentely ulkomailla kiinnostaa niin kannattaa ehdottomasti tutustua olit sitten minkä alan opiskelija tai jo valmistunut.

-Juhis

http://www.cimo.fi/etusivu